Tänk att tre mil kan göra så mycket

Restaurangtält under Fallens dagar | FOTO: ttela.se

Enligt Eniro är det 31,4 km mellan Uddevalla och Trollhättan. Det tar c:a 26 minuter att köra. Jag misstänker att Eniro mäter från någon geografisk mittpunkt så beroende på vart du startar och vart du ska kan det skilja lite i antal kilometer och restid. Tar man en titt på Statistiska centralbyråns hemsida så skiljer det inte mer än 3 380 personer. Och då snackar vi kommun och inte tätort. Uddevalla är sveriges 43 största kommun medans Trollhättan ligger på plats 41.

Så vad är det då som gör att det är så stor skillnad?

Hade jag suttit på svaret hade jag nog mest troligt inte suttit på deVal och sålt profilkläder. Hade jag vetat vad Uddevalla gör för fel hade jag kunnat tjäna stora pengar på att säga det till dem. Eller oss blir det ju eftersom jag bor här i staden.

Igår åkte vi de där 31,4 kilometerna till vår grannstad och gick på Fallens dagar. Om jag bara fått frågan om Veronica Maggio, Erik Hassle och Oscar Linnros skulle dra mer folk än Wahlströms, Barbados och The Playtones hade jag svarat ”ja” åtta dagar i veckan. Jag hade dock inte gissat att skillnaden skulle vara så stor. Nu är jag fullkomligt värdelös på att uppskatta publiksiffror men man kan lätt gissa att det är mycket folk när polisen vid 22-tiden går in och stänger av ett området vid stora scen.

Så för vår del blev det ingen Veronica Maggio. Lite trist då jag faktiskt hade velat se henne live. Vi fick istället nöja oss med att spatsera utmed kanalen där alla restaurangtält stod uppställda. Spatsera kanske är fel ord. Kryssa mellan allt folk är kanske mer rätt. För folk var det.

Där fick man kvällens andra uppenbarelse. Trollhättans centrum måste vara tre gånger så stort som Uddevallas. Minst. Till skillnad från Uddevalla så fungerar även parallellgator till Drottninggatan som centrala och bjuder på en del kul butiker.

Eller är det som så att Drottninggatan är en sidogata till huvudgatan som heter Kungsgatan?

Hur som helst så gör Trollhättan något som vi misslyckas med här i Uddevalla. Vad det är vet jag som sagt inte.

Men man kanske skulle börja med en kul statsfest.

En annan iakttagelse i Trollhättan var att samtliga(?) krogar hade egna restaurangtält nere på hamngatan bredvid kanalen. Här i Uddevalla är det en krog som sitter på rättigheterna för hela kalaset.

Så vad är min verksamhetsplan för att fixa till det här? Ja nu har jag som sagt inte facit men jag tror faktiskt att det kan vara läge att byta ut de som arrangerar Fjordfestivalen. Någonstans på vägen har de liksom tappat greppet en aning. Låt några yngre pigga förmågor komma in och röra om i grytan.

Det tror jag är receptet.

EDIT: Jag glömde helt och hållet bort att man måste jämföra fritt inträde med minst hundra kronor i entré.

Similar Posts