När rätt är rätt men blir fel

| |

Den som har flest prylar kontakter när han dör vinner!

Jag har alltid sagt att ett bra betyg kan ta dig långt. Fast en bra kontakt kan ta dig längre. Det kanske var en dålig ursäkt för att inte plugga när man gick i skolan men någonstans så stämmer det ju. Det är definitivt inte mina betyg som har tagit mig till den plats jag är på idag. Inte för att jag är chef eller tjänar mest i hela världen. Men ändå. Det är mina kontakter och mig själv som tagit mig hit. Ingen har någonsin frågat efter mina betyg. Ärligt så vet jag inte vart de är.

Vart vill jag komma. Jo ibland blir det ju fel det här med kontakter. Om det nu kan vara fel. När bra folk får stå undan för att till exempel ”pappas pojk” ska få jobb då vet jag inte om det är så bra längre. Hade ”pappas pojk” varit duktig och gjort jobbet lika bra så visst. Men oftast är det väl kanske inte så. Är det orättvist?

Och så spinner vi vidare på det…

Finns det nått som är orättvist? Kan ett idrottsresultat vara orättvist? Är det orättvist när någon hinner före till den nyöppnade kassan på ICA när du köat i 20 minuter och den personen kom precis? Är det orättvist att du får ombesiktning när din bil är i bättre form än blondinens bil som var inne före dig klarade sig?

Ja det finns orättvisor. Men inte så mycket i det vardagliga livet. Nej ett idrottsresultat kan inte vara orättvist. Det handlar ändå om att prestera. Göra flest mål till exempel. Nej det är inte orättvist om du inte får vara först i den nyöppnade kassan. Den andra personen som kom först hade helt enkelt tur. Och nej det är inte orättvist att blondinen fick igenom sin skrothög till bil. Hon använda antagligen sina tillgångar för att vinna fördel i en situation. Du har säkert andra tillgångar som ger dig fördel i en annan situation.

Jag tror (eller tycker kanske är ett bättre ord) att ordet orättvist ska placeras i samma fack som ordet hat. Det ska ligga i facket ”att använda väldigt väldigt sällan”. Det är rätt starka ord. Vad tycker jag är orättvist? Jag vet faktiskt inte. Men barn som inte får samma chans som andra barn att utvecklas och lära skulle jag vilja beteckna som orättvisa. Och då blir det ju ett ganska starkt ord.

Eller?

Föregående

Dagens slösa-på-arbetstid-bidrag..

Pressmeddelande från förbundskapten Sandström

Nästa